Ramai orang berpendapat dan berharap kejayaan Obama menjadi Presiden Amerika pertama yang berketurunan kulit hitam akan membuka lembaran baru sejarah AS. Harapan yang tinggi diletakkan ke atas Obama hanya semata-mata kerana ‘warna kulit’ yang diwarisi dari ayahnya yang berasal dari Kenya, walaupun ibunya berkulit putih keturunan Amerika, yang selama ratusan tahun lamanya tidak ada seorang pun presiden Amerika yang sekulit dengannya, lantas menjadikan Obama sangat istimewa.

Sebagaimana Eropah, AS juga adalah sebuah negara Kapitalis, cuma bezanya dengan Kapitalis Eropah adalah kerana kebanyakan negara Eropah dikuasai oleh ‘bangsa’ atas sifatnya sebagai negara-bangsa (nation states) seperti Jerman, Britain, Perancis, Sepanyol dan Itali. Presiden AS walaupun selama ini kesemuanya terdiri daripada keturunan kulit putih, namun baik ekonomi mahupun politik AS banyak dikuasai oleh ‘bangsa Yahudi’ yang merupakan penduduk minoriti negara tersebut.

Di dalam buku The New Jerusalem karangan Michael Collins Piper yang dicetak oleh American Free Press yang juga telah dialih bahasakan oleh Saba Islamic Media, banyak mendedahkan pengaruh dan kekuasaan bangsa Yahudi dalam industri, ekonomi, sistem pendidikan, sektor kewangan dan juga pentadbiran negara AS.

Kaum Yahudi dikenali sebagai kaum yang tidak mempunyai negara tetap, walaupun sudah adanya Israel di Timur Tengah sejak kurun ke 20 lepas, namun kaum Yahudi masih tetap terkenal sebagai bangsa yang selalu berpindah-randah dari satu negara ke negara yang lain, menduduki sebuah negara yang kaya dan menguasai ekonomi negara tersebut dan lama kelamaan menguasai politik negara tersebut.

Menurut buku The New Jerusalem, seperempat daripada orang-orang terkaya di AS adalah terdiri daripada Yahudi, dan 30% daripada bilionairnya adalah terdiri dari orang Yahudi, walaupun kaum Yahudi hanya mewakili 3% dari penduduk AS. Hanya terdapat dua buah parti politik di AS iaitu parti Demokrat dan Republikan yang terdiri kebanyakan oleh golongan kaya-raya, pemilik modal, pemilik industri dan yang menguasai sektor kewangan AS.

Apabila seseorang calon Demokrat atau Republikan diketengahkan untuk bertanding dalam pilihan raya AS, maka calon yang akan diketengahkan tersebut dipilih berdasarkan sejauh mana dia boleh melaksanakan polisi-polisi kedua-dua parti tersebut, yakni polisi-polisi yang memihak kepada Israel dalam konflik Timur Tengah. Ini kerana kebanyakan ahli-ahli Republikan dan Demokrat adalah golongan pemilik modal yang kaya-raya dan kebanyakan golongan tersebut adalah golongan Yahudi.

Maka, tidak menghairankan bahawa Obama yang merupakan keturunan separa kulit hitam, semasa berkempen untuk menjadi Presiden AS pernah mengatakan bahawa Israel mesti selalu wujud sebagai negara Yahudi dan pelarian Palestin tidak boleh kembali ke wilayah asal mereka, sebagaimana yang dilaporkan oleh akhbar Jerusalem Post pada 29 Januari 2008.

Kedudukan AS sebagai sebuah negara Kapitalis tidak berbeza dengan negara Kapitalis Eropah yang dikuasai oleh golongan kaya-raya. Negara-negara Kapitalis Eropah seperti Jerman dikuasai oleh Kapitalis berbangsa Jerman, Britain dikuasai Kapitalis British, Perancis dikuasai oleh Kapitalis Perancis, Itali dikuasai oleh Kapitalis Itali. Bezanya adalah AS dikuasai oleh golongan Kapitalis yang kaya-raya yang kebanyakannya dari bangsa atau kaum Yahudi.

Walaupun Presiden AS adalah beragama Kristian, yang berbeza dengan agama Yahudi, tetapi lobi Israel dalam ekonomi dan politik AS menjadikan Israel adalah negara yang paling banyak menerima bantuan kewangan dari AS dan juga polisi-polisi luar negara dan dalam negara AS banyak memihak kepada Israel, tanpa mengira perbezaan agama yang wujud di antara keduanya.

Oleh itu tidak hairanlah jika Ariel Sharon pernah mengatakan kepada Shimon Peres pada 3 October 2001, yang dilaporkan oleh radio Kol Yisrael: “Saya nak beritahu anda suatu yang sangat jelas, jangan khuatir terhadap tekanan Amerika terhadap Israel. Kami orang Yahudi menguasai Amerika, dan orang Amerika mengetahuinya”.

William Fullbright, seorang senator AS dan pengerusi Hal Ehwal Luar AS mengatakan dalam suatu siaran televisyen ABC’s Face the Nation bahawa “Israel menguasai Dewan Senat Amerika Syarikat. Kami sepatutnya lebih mengutamakan kepentingan Amerika Syarikat”.

Thomas More, Pengerusi Joint Chiefs of Staff semasa Presiden Reagen mengatakan: “Saya tidak pernah melihat seorang Presiden saya, tidak kira siapakah dia, yang berani menentang orang-orang Yahudi”.

Charles Lindbergh seorang juruterbang, pengembara dan penulis di AS pernah mengatakan: “Ianya membingungkan saya. Mereka (Israel) selalu mendapat apa yang mereka kehendaki. Israel mengetahui apa yang sedang berlaku sepanjang masa. Sekiranya orang Amerika mengetahui bahawa mereka (kaum Yahudi) menguasai kerajaan kami, maka orang Amerika akan mengangkat senjata. Tetapi orang kami tidak mengetahui apa yang sedang berlaku. Bahaya yang besar yang berlaku di negara ini adalah penguasaan dan pengaruh Yahudi dalam media, surat khabar, radio dan kerajaan kami”.

Jadi sebagai Muslim kita perlu sedar bahawa, kejayaan Obama langsung tidak ada kena mengena dengan kebebasan, hak sama rata atau ‘perubahan’ yang akan dibawanya. Sokongan padu kepada Yahudi dan dasar Obama terhadap Timur Tengah dan dasar beliau terhadap umat Islamlah yang telah memastikan kemenangan Obama, yang disokong sepenuhnya oleh Yahudi laknatullah. Obama tidak akan merubah polisi luar AS sebagai sebuah negara Kapitalis penjajah, apa yang berubah adalah ‘pendekatan’ yang berbeza yang digunakan oleh Obama, berbanding dengan Bush sebelum ini. Polisi luar AS adalah tetap, yakni penjajahan ke atas umat Islam, memerangi pengganas (baca: umat Islam) dan berpihak sepenuhnya kepada Yahudi Zionis. Keadaan inilah yang nampaknya akan diteruskan oleh Presiden kulit hitam yang baru ini, sebagaimana presiden-presiden kulit putih sebelumnya.

Wallahu a’lam/mykhilafah

Advertisements